Programowanie otyłości w okresie płodowym

245

W związku z tym, iż wzrasta odsetek osób dotkniętych problemem otyłości, naukowcy poszukują czynników, które sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej. Wśród przyczyn nadwagi wymienia się uwarunkowania genetyczne.

Co roku gwałtownie rośnie liczba osób dotkniętych otyłością. Poczynione obserwacje wskazują, iż problem związany z utrzymaniem prawidłowej masy ciała jest uwarunkowany przez kilka czynników. Predyspozycje genetyczne mają ogromny wpływ na odkładanie tkanki tłuszczowej, aczkolwiek nie można ich uznać za jedynego „winowajcę”.

Dieta matki a otyłość dziecka

Naukowcy wysunęli hipotezę, która zakłada, iż potencjalny apetyt i skłonności do tycia są programowane w okresie płodowym.  Przypuszcza się, niedożywienie płodu, a zwłaszcza ubogobiałkowa dieta matki, przyczynia się do znacznej redukcji masy płodu i łożyska. Wskutek wspomnianych nieprawidłowości rozwój płodu ulega spowolnieniu.

Oszczędne gospodarowanie glukozą a otyłość

Przeżycie płodu jest możliwe tylko wówczas, gdy ma miejsce oszczędne gospodarowanie składnikami odżywczymi, głównie glukozą. W związku z tym, iż mózg nie przyswaja innych składników odżywczych niż glukoza, dochodzi do zablokowania wychwytu cukru przez mięśnie. To z kolei przyczynia się do wzrostu insulinooporności komórek mięśniowych.  Jednocześnie tłuszcz stosunkowo łatwo odkłada się w komórkach tkanki tłuszczowej.

Osoby, u których w okresie płodowym doszło do wyżej opisanych nieprawidłowości, często wykazują wzmożony apetyt, który wzrasta wraz z wiekiem.

Zaburzenia regulacji osi a nadwaga

Przeprowadzone badania wykazały, iż predyspozycjom zaprogramowanym w okresie płodowym, często towarzyszą zaburzenia regulacji osi podwzgórze – tkanka tłuszczowa – trzustka.  Osoby, u których wykryto te nieprawidłowości, nie odczuwają uczucia sytości pomimo zwiększonej podaży składników odżywczych. Nadmiar energii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.

Leptyna jako czynnik sytości

W organizmie, który funkcjonuje prawidłowo, posiłek stymuluje wydzielanie insuliny, która z kolei inicjuje syntezę leptyny w tkance tłuszczowej. Ta ostatnia pobudza ośrodek sytości w podwzgórzu mózgu i tym samym hamuje apetyt.

Programowanie otyłości a nietolerancja glukozy

Osoby, u których doszło do zaprogramowania otyłości w okresie płodowym, borykają się z zaburzeniami regulacji na osi podwzgórze -tkanka tłuszczowa – trzustka. Nietolerancja glukozy pojawia się nieco później, gdy na nabytą tendencję do oszczędzania energii nakładają się skutki spożywania wysokokalorycznych posiłków.

Kobiety, które planują ciążę, powinny poznać zasady zdrowego odżywiania, ponieważ wszelkie nieprawidłowości mogą mieć olbrzymi wpływ na funkcjonowanie organizmu dziecka.

 

Admin

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ