Dieta kopenhaska

437
Dieta kopenhaska

Osoby, które pragną zrzucić parę kilogramów w krótkim czasie, często decydują się na dietę kopenhaską. Na jakich założeniach opiera się ta kuracja odchudzająca? Czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Dieta kopenhaska wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych węglowodanów. Jadłospis jest niskokaloryczny, toteż organizm uruchamia rezerwy tłuszczowe. Dieta kopenhaska ma na celu uregulować przemianę materii.

Dieta kopenhaska – przeciwwskazania

Choć 13-dniowa kuracja odchudzająca pozwala zrzucić zbędne kilogramy, nie powinny jej stosować osoby, które zmagają się z nadciśnieniem, chorobami nerek i żołądka. Ludzie, którzy pracują fizycznie (sportowcy, budowlańcy itp.), nie powinni przechodzić na dietę kopenhaską.

Nie każdy może sobie pozwolić na ograniczenie podaży węglowodanów. Wprawdzie twórcy diety kopenhaskiej twierdzą, że stosując się do ich zaleceń, można zrzucić 13-20 kg, ale większość osób staje się lżejsza od 5-7 kg.

Ograniczona podaż kalorii

Osoby, które znajdują się na diecie kopenhaskiej, ograniczają dzienną podaż kilokalorii do 600. W związku z tym, iż radykalna zmiana nawyków żywieniowych często prowadzi do omdleń, niektórzy muszą przerwać kurację odchudzającą. Kolejną można rozpocząć po upływie 3 miesięcy.

Ryzyko niedoborów

Dieta kopenhaska stanowi poważne zagrożenie dla organizmu. Gwałtowne zmniejszenie racji pokarmowych i eliminacja niektórych artykułów, może doprowadzić do niedoborów witamin i minerałów. Negatywne skutki kuracji mogą ujawnić się po kilku tygodniach. Często nie łączymy diety ze zwiększonym wypadaniem włosów.

Dieta kopenhaska – jadłospis

Osoby, które rozpoczynają dietę kopenhaską, muszą przygotować się na poważne ograniczenia. Śniadanie często składa się z kubka kawy. Na drugie śniadanie można zjeść dwa jajka gotowane na twardo. Z kolei obiad składa się z gotowanego kurczaka skropionego cytryną. Na liście artykułów zakazanych podczas diety znajduje się sól. Smak potraw możemy wydobyć, korzystając z ziół.

Na diecie kopenhaskiej nie jada się kolacji. Wiele osób ma problem, aby dotrwać do końca kuracji odchudzającej, ponieważ posiłki są monotonne, a racje pokarmowe mocno ograniczone.

Nadmiar białka

W diecie kopenhaskiej dominują białka. Nadmiar protein jest szkodliwy dla nerek i wątroby. Białka składają się z aminokwasów, które w wyniku przemian biochemicznych uwalniają toksyczny amoniak.

Osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, powinny skonsultować się z dyplomowanym dietetykiem. Specjalista ułoży jadłospis, uwzględniając zapotrzebowanie organizmu na energię i choroby, z którymi zmaga się pacjent.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ