Uzależnienie od cukru

523
Uzależnienie od cukru

 

Nasi przodkowie często umierali z powodu głodu. W dzisiejszych czasach problemem nie jest niedowaga, lecz otyłość. Zbędne kilogramy wpływają negatywnie na zdrowie fizyczne i psychiczne. Dlaczego tyjemy?

Na rozwój otyłości wpływa kilka czynników. Z przeprowadzonych badań wynika, iż największą rolę odgrywają złe nawyki żywieniowe. Wprawdzie u 25-40% osób z nadwagą stwierdzono predyspozycje genetyczne, ale mutacje z obrębie DNA nie ujawniają się u ludzi, którzy przestrzegają zbilansowanej diety. W zapobieganiu otyłości niezwykle istotną rolę odgrywa aktywność fizyczna.

Smażenie na oleju roślinnym

Do niedawna naukowcy ostrzegali przed nadmiernym spożyciem tłustych potraw. Ich apele trafiły na podatny grunt. Dziś dużą popularnością cieszy się gotowanie mięsa na parze. Polacy zastąpili też smalec i masło olejami pochodzenia roślinnego. W tym miejscu warto podkreślić, iż nie należy smażyć potraw na oleju rzepakowym, słonecznikowym czy oliwie z oliwek. Stanowią one bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podczas obróbki termicznej ulegają przekształceniu w rakotwórcze formy trans. Choć mięso smażone na smalcu jest wysoko kaloryczne i może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, wykazuje mniejsze działanie kancerogenne.

Cukier – zamiennik tłuszczów

W związku, iż tłuszcz wpływa na walory smakowe potraw, producenci żywności musieli go czymś zastąpić. Jeśli wczytamy się w etykietę, możemy zauważyć, iż produkty adresowane do osób dbających o serce często zawierają cukier. Jego smak sprawia, że konsumpcja staje się przyjemnością.

Wnikliwa analiza składu produktu

Niezależnie od tego, czy sięgamy po kapustę kiszoną, ogórki w occie czy kiełbasę, powinniśmy zapoznać się ze składem produktu. Wiele osób zakłada, że pikantne wyroby nie zawierają cukru. Niestety, firmy spożywcze zauważyły, iż słodki posmak uzależnia i zaczęły dosypywać sacharozę do produktów, które nigdy jej nie zawierały. Kto 20 lat temu jadł kapustę kiszoną z dodatkiem cukru? Wystarczy wejść do supermarketu, by przekonać się, jak wiele wyrobów zostało wzbogaconych o sacharozę.

Uzależnienie od cukru

Cukier uzależnia podobnie jak alkohol. Gdy spożywamy słodycze, mózg odczuwa przyjemność. W związku z tym nie potrafimy poprzestać na jednej kostce czekolady. Po chwili ulegamy pokusie i sięgamy po kolejną tak długo, aż w naszej ręce pozostanie puste opakowanie. W miarę upływu czasu nie potrafimy obejść się bez łakoci. Kiedy nie potrafimy znaleźć nic słodkiego w mieszkaniu, pojawia się frustracja. Działamy jak narkoman na głodzie i pośpiesznie udajemy się do pobliskiego sklepu.

Osoby, które pragną zachować szczupłą sylwetkę, powinny uważnie czytać skład produktów, po które sięgają. Nawet niewinny sos do spaghetti z bazylią, może zawierać cukier, który sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ