Przyczyny otyłości

310

Otyłość jest plagą naszych czasów. Co roku wzrasta odsetek osób dotkniętych tym problemem. Wysoko przetworzona żywność i brak ruchu nie sprzyjają zachowaniu zgrabnej sylwetki.

W przypadku otyłości mamy do czynienia z patologicznym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. Problem powstaje wówczas, gdy energia, jaką dostarczają spożywane posiłki, przekracza nasze zapotrzebowanie.

Otyłość – definicja

Z otyłością mamy do czynienia wówczas, gdy tkanka tłuszczowa stanowi 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn i 25% u kobiet.  Towarzyszy jej nadwaga, czyli przekroczenie optymalnej masy ciała.

Rozmieszczenie tkanki tłuszczowej

W przypadku otyłości niezwykle istotną rolę odgrywa rozmieszczenie tkanki tłuszczowej.  Gdy tłuszcz gromadzi się w obrębie jamy brzusznej, mamy do czynienia z otyłością brzuszną, która  stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. W sytuacji, gdy tkanka tłuszczowa rozkłada się równomiernie, ryzyko jest najmniejsze.

Choroby układu krążenia a otyłość

Przeprowadzone badania wskazują, iż otyłość zwiększa ryzyko rozwoju niektórych chorób, w tym: schorzeń układu krążenia, cukrzycy typu 2, obturacyjnego bezdechu sennego i niektórych nowotworów.

Otyłość – przyczyny

U źródeł otyłości znajduje się przyjmowanie nadmiaru energii w stosunku do jej zużycia. W świadomości społecznej zapisał się obraz osoby z nadwagą, która notorycznie konsumuje frytki i hamburgery.  W rzeczywistości problem jest bardziej skomplikowany.

Czynniki sprzyjające otyłości

Wśród czynników sprzyjających otyłości wymienia się:

  • czynniki genetyczne (ok. 20% przypadkó),
  • zaburzenia gospodarki hormonalnej,
  • niewłaściwą dietę
  • częstość i obfitość spożywanych posiłków
  • zażywanie niektórych leków
  • uszkodzenie podwzgórza mózgu.

Uwarunkowania psychospołeczne a otyłość

Na problemy z wagą wpływają  uwarunkowania psychospołeczne.  Praca i codzienne problemy stanowią źródło stresu, który zajadamy batonikami i czekoladą.  Nie należy zapominać o czynnikach ekonomicznych. Ludzie, którzy żyją na granicy ubóstwa,  często spożywają wysoko przetworzoną żywność, ponieważ jej atutem jest niska cena.

Niedożywienie płodu a otyłość

Zdarza się, iż otyłość stanowi skutek niedożywienia płodu. Organizm dziecka próbuje zrekompensować braki w okresie pourodzeniowym zwiększoną przyswajalnością pokarmu oraz nasilonym łaknieniem.

Zaburzenia metaboliczne a nadwaga

Zaburzenia metaboliczne często przekładają się na nadwagę. Pod pojęciem podstawowa przemiana materii rozumiemy porcję energii, która podczas spoczynku jest niezbędna do utrzymania podstawowych czynności życiowych,  W przypadku osób szczupłych stanowi ona 50-70 dziennego wydatku energetycznego, u otyłych znacznie mniej. Nadmiar energii jest magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej.

Admin

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ