Interleukiny nadzieją dla osób otyłych

771
otyłość

Otyłość stanowi poważny problem zdrowotny. Co roku wzrasta odsetek osób dotkniętych tą przypadłością. W związku z tym, iż zbędne kilogramy wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu, naukowcy poszukują sposobów, które przyspieszyłyby spalanie tłuszczu.

Udowodniono, iż chłód przyczynia się do powstania dreszczy, które mają za zadanie uruchomić produkcję ciepła. Najnowsze doniesienia naukowe wskazują, iż informacja o pobudzeniu receptorów zimna jest przekazywana za pomocą dwóch rodzajów interleukin. Te biomolekuły uruchamiają kaskadę reakcji, który prowadzi do przekształcenia białego tłuszczu w brązowy. Ten drugi można łatwo spalić.

Znaczenie brązowego tłuszczu

Przez wiele lat uważano, że wyłącznie niemowlaki i zwierzęta, które zapadają w hibernację, wytwarzają brązowy tłuszcz. Przeprowadzone badania wykazały, iż u dorosłego człowieka tłuszcz brązowieje, gdy przebywa w chłodnym pomieszczeniu. W połączeniu z białymi adipocytami tworzy beżowy tłuszcz.

Zastrzyki z interleukinami

Najnowsze odkrycia mają praktyczne zastosowanie. Wstrzykując interleukiny, sugerujemy organizmowi, iż temperatura otoczenia gwałtownie spadła i tym samym przyczyniamy się do uruchomienia kaskady reakcji. W wyniku licznych przemian tłuszcz biały brązowieje i łatwiej ulega spalaniu.

Badania przeprowadzone na gryzoniach wypadły pomyślnie. Przez 8 dni podawano myszom zastrzyki z interleukinami. Po zakończeniu eksperymentu sprawdzono ich masę ciała i porównano z wartościami wyjściowymi. Okazało się, że zwierzęta stały się lżejsze o 12%. Choć wyniki są obiecujące, interleukiny przed trafieniem na rynek farmaceutyczny, będą musiały przejść szereg badań. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż nie wszystkie testy przeprowadzone na zwierzętach u ludzi wypadają identycznie.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ