Dieta po resekcji żołądka

dieta po resekcji żołądka

Otyłość jest zmorą naszych czasów. Ze zbędnymi kilogramami borykają się zarówno dzieci, jak i osoby po 60.roku życia. Czasem problem jest na tyle poważny, iż wymaga interwencji chirurgicznej.

Osoby, u których wskaźnik BMI przekracza 35, coraz częściej decydują się na resekcję żołądka. To rozwiązanie poleca się chorym, u których pojawiło się nadciśnienie tętnicze, zespół bezdechu nocnego czy zmiany zwyrodnieniowe stawów.

Zmniejszanie żołądka

Ludzie, którzy decydują się na resekcję żołądka, muszą liczyć się z tym, iż operacja nie jest magiczną różdżką, która raz na zawsze rozprawia się z otyłością. Zabieg polega na zmniejszeniu żołądka o 70%. Ograniczona pojemność pociąga za sobą zmianę nawyków żywieniowych. Chory musi zmniejszyć porcję, które spożywał dotychczas w ramach obiadu czy kolacji. Za sprawą resekcji pacjent osiąga sytość po spożyciu niewielkiej ilości jedzenia.

Badania przed resekcją żołądka

Operację przeprowadza się w znieczuleniu ogólnym po przeprowadzeniu kompletu badań laboratoryjnych. Przed przystąpieniem do zabiegu należy wykonać następujące testy:

  • grupę krwi i czynnik Rh

  • morfologię krwi

  • podstawowe badania biochemiczne

  • EKG.

Resekcja żołądka polega na laparoskopowym wycięciu fragmentu żołądka. Operację przeprowadza się u osób dotkniętych otyłością.

Zmiana nawyków żywieniowych

Osoby, które decydują się na resekcję żołądka, muszą liczyć się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dieta powinna być lekko strawna, bogata w białka i tłuszcze łatwo strawne. Chorzy powinni unikać artykułów spożywczych, które w niewielkim stopniu ulegają strawieniu.

Nieprawidłowości w trawieniu

Decyzja o poddaniu się resekcji żołądka powinna być dobrze przemyślana. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż tej operacji często towarzyszą powikłania w postaci zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Należy liczyć się z nieprawidłowościami w trawieniu i przyswajaniu składników pokarmowych.

Dieta po resekcji żołądka

Dieta pacjentów po resekcji żołądka powinna oszczędzać przewód pokarmowy i zapobiegać niedoborom. Tuż po operacji chory może przyjmować wyłącznie napoje. 72 h po zabiegu wprowadza się kleiki na bazie ryżu i kaszy manny gotowanej na wodzie. Niedopuszczalne jest przygotowanie posiłków z wykorzystaniem mleka.

dieta po resekcji żołądka

W 4. dobie po operacji do kleików dodaje się starte owoce. W następnych dniach do diety można włączyć przetarte warzywa czy białe pieczywo. Paradoksalnie, należy unikać produktów pełnoziarnistych, ponieważ stanowią bogate źródło błonnika. Nasz organizm nie trawi tego składnika, toteż należy go wyeliminować z diety chorego po resekcji żołądka. Po tygodniu chory może spożywać gotowane mięso, ziemniaczane puree czy jajka na miękko.

Produkty zakazane po resekcji żołądka

Osoby, które poddały się resekcji żołądka, nie powinny spożywać:

  • fasoli

  • grochu

  • groszku zielonego

  • soczewicy

  • kapusty

  • kalafiora

  • brukselki

  • czosnku

  • cebuli

  • grzybów

  • serów topionych i dojrzewających.

Chory musi zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Posiłki należy spożywać częściej, ale w mniejszych ilościach.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 419 820
© Copyright Leczenie Otyłości 2020