Dieta po resekcji żołądka

811
dieta po resekcji żołądka

Otyłość jest zmorą naszych czasów. Ze zbędnymi kilogramami borykają się zarówno dzieci, jak i osoby po 60.roku życia. Czasem problem jest na tyle poważny, iż wymaga interwencji chirurgicznej.

Osoby, u których wskaźnik BMI przekracza 35, coraz częściej decydują się na resekcję żołądka. To rozwiązanie poleca się chorym, u których pojawiło się nadciśnienie tętnicze, zespół bezdechu nocnego czy zmiany zwyrodnieniowe stawów.

Zmniejszanie żołądka

Ludzie, którzy decydują się na resekcję żołądka, muszą liczyć się z tym, iż operacja nie jest magiczną różdżką, która raz na zawsze rozprawia się z otyłością. Zabieg polega na zmniejszeniu żołądka o 70%. Ograniczona pojemność pociąga za sobą zmianę nawyków żywieniowych. Chory musi zmniejszyć porcję, które spożywał dotychczas w ramach obiadu czy kolacji. Za sprawą resekcji pacjent osiąga sytość po spożyciu niewielkiej ilości jedzenia.

Badania przed resekcją żołądka

Operację przeprowadza się w znieczuleniu ogólnym po przeprowadzeniu kompletu badań laboratoryjnych. Przed przystąpieniem do zabiegu należy wykonać następujące testy:

  • grupę krwi i czynnik Rh

  • morfologię krwi

  • podstawowe badania biochemiczne

  • EKG.

Resekcja żołądka polega na laparoskopowym wycięciu fragmentu żołądka. Operację przeprowadza się u osób dotkniętych otyłością.

Zmiana nawyków żywieniowych

Osoby, które decydują się na resekcję żołądka, muszą liczyć się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dieta powinna być lekko strawna, bogata w białka i tłuszcze łatwo strawne. Chorzy powinni unikać artykułów spożywczych, które w niewielkim stopniu ulegają strawieniu.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ