Czy gluten sprzyja otyłości?

518
otyłość

 

Epidemia otyłości sprawiła, że naukowcy intensywnie pracują nad ustaleniem czynników, które sprzyjają magazynowaniu tkanki tłuszczowej. Wyniki badań bywają zaskakujące. Czy istnieje związek między alergią a otyłością?

Zauważono, że kobiety, u których tkanka tłuszczowa odkłada się w obrębie brzucha, częściej zmagają się z alergią typu trzeciego na gluten. Niektórzy naukowcy uważają, że w celu pozbycia się zbędnych kilogramów, należy wykluczyć z diety produkty, które zawierają gluten. Czy to rozwiązanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia?

Kontrowersyjny gluten

Gluten budzi ogromne kontrowersje w środowiskach medycznych. Przeważają jednak głosy, iż nie należy pochopnie usuwać z diety tego białka. Produkty, które zawierają gluten, stanowią bogate źródło substancji odżywczych. Eliminując je z jadłospisu, możemy doprowadzić do powstania niedoborów. Pieczywo pełnoziarniste dostarcza organizmowi witamin z grupy B, które należą do substancji egzogennych. Oznacza to, iż musimy przyjmować je z zewnątrz.

Dieta eliminacyjna – zagrożenia

Zanim wyeliminujemy z diety gluten, powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Specjalista oceni, czy to rozwiązanie nie zagraża naszemu zdrowiu. Produkty, zawierające gluten, mają wiele substytutów. Pszenne kajzerki można zastąpić pieczywem gryczanym, kukurydzianym czy sojowym.

Z przeprowadzonych badań wynika, iż ograniczając spożycie glutenu, możemy zrzucić zbędne kilogramy. Warto jednak pamiętać, że to białko nie jest jedynym „winowajcą”. Dieta osób, które borykają się z otyłością, budzi szereg zastrzeżeń. Słodycze i fast foody stanowią większe zagrożenie dla naszej sylwetki niż kromka chleba pszenno-żytniego. Jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów, powinniśmy zweryfikować dotychczasowe nawyki żywieniowe. Świetne rezultaty przynoszą też ćwiczenia fizyczne.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ