Co to jest otyłość?

210

Otyłość uchodzi za chorobę cywilizacyjną. Co roku wzrasta odsetek osób dotkniętych tym schorzeniem. Czym różni się otyłość od nadwagi?

Otyłość definiujemy jako zwiększanie masy ciała powyżej wartości prawidłowych wskutek nadmiernego rozwoju tkanki tłuszczowej. Wartości prawidłowe zostały ustalone w oparciu o wiek, płeć i rasę. W 1985 roku Międzynarodowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała otyłość za chorobę przewlekłą.

Rozkładanie tkanki tłuszczowej

W przypadku otyłości istotną rolę odgrywa sposób, w jaki rozkłada się tkanka tłuszczowa. Zjawiskiem niepożądanym, ze względów estetycznych i zdrowotnych, jest gromadzenie tłuszczu w jamie brzusznej. W tym przypadku mówimy o otyłości brzusznej, zwanej też otyłością androidalną.  Optymalnym rozwiązaniem z punktu widzenia fizjologii i estetyki jest równomierne rozłożenie tkanki tłuszczowej.

Otyłość a zwiększone ryzyko zawału

Przeprowadzone badania pozwalają wnioskować, iż otyłość zwiększa ryzyko rozwoju niektórych chorób, w tym:

  • schorzeń układu krążenia
  • cukrzycy typu II
  • obturacyjnego bezdechu sennego
  • niektórych nowotworów
  • zapalenia stawów i kości.

Otyłość a długość życia

Szacuje się, iż otyłość rzutuje negatywnie na długość życia. Osoby, które borykają się z nadwagą, są narażone na zawał, który czasem kończy się zgonem. Zdarza się, iż otyłość prowadzi do kalectwa. Nadprogramowe kilogramy obciążają układ ruchu, zwany też układem mięśniowo-szkieletowym.

Niedobór leptyny przyczyną otyłości

Osoby, które borykają się z otyłością o podłożu hormonalnym, nie odczuwają sytości po spożyciu obfitego posiłku. Niezwykle istotną rolę odgrywa czynnik sytości, który pobudza ośrodek sytości w podwzgórzu. Jednym z nich jest leptyna.  Kiedy spożywamy posiłek, wzrasta stężenie glukozy we krwi, wówczas trzustka wydziela insulinę, która wysyła sygnał do tkanki tłuszczowej i tym samym pobudza ją do gromadzenia energii w postaci tłuszczu. Jednocześnie insulina stymuluje syntezę leptyny w tkance  tłuszczowej, która następnie jest wydzielana do krwi i transportowana do mózgu, gdzie oddziałuje na ośrodek sytości. Gdy organizm wytwarza niewystarczającą ilość leptyny, wzrasta apetyt i spożycie pokarmów.

Otyłość jest plagą naszych czasów, toteż warto poznać czynniki, które sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej. Niektóre z nich można wyeliminować z codziennego życia, aczkolwiek każde działanie należy skonsultować z lekarzem.

 

Admin

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ