Wegetarianizm – recepta na szczupłą sylwetkę?

554
dieta wegetariańska

Od pewnego czasu obserwuje się wzrost zainteresowania dietą wegetariańską. Osoby, które decydują się na zmianę nawyków żywieniowych, świadomie rezygnują ze spożycia mięsa, w tym ryb i owoców morza. Niektórzy unikają również produktów, które zawierają żelatynę i smalec. Wspomniane składniki są pozyskiwane od martwych zwierząt, podczas gdy wegetarianie starają się zaoszczędzić cierpień braciom mniejszym. Czy rezygnując z mięsa, możemy pozbyć się zbędnych kilogramów?

Istnieje kilka odłamów wegetarian. Laktoowowegetarianie wystrzegają się mięsa oraz produktów, które go zawierają. W ich diecie na próżno szukać pizzy z szynką czy klusek ze skwarkami. W związku z tym, iż laktoowowegetarianie dopuszczają spożycie jajek i mleka, w odróżnieniu od wegan rzadziej stają się obiektem krytyki. W Indiach dużą popularnością cieszy się dieta, która z produktów pochodzenia zwierzęcego dopuszcza jedynie nabiał. Do laktowegetarian należą m.in. Hare Kryszna. Z kolei na talerzach owowegetarian nie znajdziemy serów, śmietany, jogurtów itp. Ich dieta dopuszcza jajka oraz potrawy, które je zawierają.

Skrajne odłamy wegan

Niektórzy uważają, że każdy artykuł pochodzenia zwierzęcego został okupiony cierpieniem żywej istoty. Osoby, które świadomie wyrzekają się mleka, jaj czy miodu, określamy mianem wegan. Nie tylko rodzaj spożywanych artykułów, ale również sposób ich przygotowywania, wywiera ogromną rolę. Witarianie konsumują wyłącznie surowe warzywa i owoce, unikają potraw poddanych obróbce kulinarnej takiej jak pieczenie, smażenie czy gotowanie. W ich jadłospisie na próżno szukać kawy i herbaty, bowiem ich przygotowanie wiąże się z wykorzystaniem wrzątku. Frutarianizm uchodzi za skrajną odmianę weganizmu, ponieważ zabrania spożycia żywych części roślin. Oznacza to, iż osoby, które skłaniają się ku tej diecie, konsumują wyłącznie owoce, które spadły z drzewa wskutek działania sił grawitacji.

Dieta wegetariańska – zagrożenia

Wegetarianizm budzi ogromne kontrowersje wśród dietetyków. Z przeprowadzonych badań wynika, iż białko oraz tłuszcze zwierzęce odgrywają niezwykle istotną rolę w rozwoju młodego człowieka. W związku z tym dzieci oraz nastolatki nie powinny rezygnować z mięsa, nabiału czy jajek. Gdy dorosną mogą przejść na wegetarianizm pod warunkiem, że będą przestrzegać kilku zasad. Wiele osób postrzega tłuszcze zwierzęce jako zbędne, tymczasem nie można ich zastąpić roślinnymi. Kwasy tłuszczowe obecne w oleju słonecznikowym różnią się budową od tych, które znajdują się w śmietanie czy jajku. Komórki do prawidłowego rozwoju potrzebują zarówno tłuszczów nasyconych (zwierzęcych), jak i nienasyconych (roślinnych). Proporcja stanowi klucz do sukcesu. W naszej diecie kwasy omega-3 powinny górować nad nasyconymi kwasami tłuszczowymi, nie oznacza to jednak, iż z tych drugich należy całkowicie zrezygnować.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ