Dieta po liposukcji

791
Dieta po liposukcji

Liposukcja cieszy się ogromną popularnością wśród osób, które borykają się z otyłością. Niestety, wielu ludzi zapomina, że operacja nie zastąpi zmiany trybu życia. Jeśli nie zmodyfikujemy diety, zbędne kilogramy powrócą.

Za sprawą liposukcji możemy usunąć nadmiar tkanki tłuszczowej z problematycznych części ciała. Niestety, wiele osób traktuje zabieg jako substytut diety i zapomina, że wysokokaloryczne potrawy odkładają się w postaci „oponki”.

Liposukcja – przebieg

Liposukcja polega na nacięciu skóry i wprowadzeniu specjalnej rurki, która uczestniczy w odsysaniu tłuszczu. Choć zabieg charakteryzuje się wysoką skutecznością, nie możemy oczekiwać cudów, jedząc hamburgery i słodycze. Liposukcję poleca się osobom, u których zmiana nawyków żywieniowych i aktywność fizyczna nie przyniosły pożądanych rezultatów.

Dieta po liposukcji

W celu zachowania wymarzonej sylwetki należy zweryfikować swoją dotychczasową dietę. W naszym menu nie może zabraknąć warzyw i owoców. Choć rośliny stanowią bogactwo składników odżywczych, niektóre z nich charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Do tego grona zaliczamy banany, winogrona, buraki i ziemniaki. W związku z tym należy spożywać je z umiarem.

Pieczywo pełnoziarniste

Osoby, które poddały się liposukcji, powinny uważnie wybierać pieczywo. Chleb z mąki pełnoziarnistej nie powinien zawierać ulepszaczy w postaci karmelu czy słodu jęczmiennego. Kanapki powinny zawierać warzywa. Można spożywać chude mięso pod warunkiem, że przygotujemy je w odpowiedni sposób. Grillowanie i gotowanie na parze nie zwiększa wartości kalorycznej potraw.

Alkohol – twój wróg

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że napoje dostarczają organizmowi kalorii. Wiele z nich zawiera cukier, który nie sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki. Osoby, które mają problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, powinny unikać alkoholu. Piwo stanowi bombę kaloryczną.

 

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ