Dieta dr Budwig

583
Dieta dr Budwig

Diety odchudzające opierają się na różnych, często kontrowersyjnych założeniach. Część z nich znajduje potwierdzenie w nauce, ale nie każda kuracja jest bezpieczna dla organizmu. Jakie są założenia diety dr Budwig? Czy można dzięki niej zrzucić zbędne kilogramy?

Dieta dr Budwig opiera się na założeniu, iż zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, węglowodanów złożonych, błonnika i antyoksydantów, wpływa korzystnie na metabolizm. Podstawą kuracji odchudzającej jest olej lniany tłoczony na zimno, który do niedawna charakteryzował się niską ceną. Niestety, gdy świat obiegła informacja o dobroczynnym działaniu kwasów tłuszczowych omega-3, producenci postanowili na tym zarobić.

Dieta dr Budwig – założenia

Na śniadanie dr Budwig polecała pastę uzyskaną wskutek połączenia twarogu z olejem lnianym. Osoby, którym nie odpowiada smak potrawy, mogą go zmodyfikować za sprawą ziół. Niektóre przyprawy nie tylko poprawiają walory organoleptyczne potrawy, ale też przyspieszają metabolizm. Olej lniany stanowi bogate źródło kwasu alfa-linolenowego, który wpływa korzystnie na przemianę materii. Tłuszcze roślinne uchodzą za zdrowsze od tych, które pochodzą od zwierząt. Smalec zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, podczas gdy oliwa wykazuje działanie profilaktyczne. Wiele osób popełnia błąd, wybierając do smażenia „zdrowszy” tłuszcz roślinny. Nie należy tego robić, ponieważ oleje zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone, które w wyniku obróbki termicznej przekształcają się w rakotwórcze izomery trans.

Zalety oleju lnianego

Do niedawna olej lniany był deprecjonowany, jego zalety przyćmiły informacje o dobroczynnych właściwościach oliwy z oliwek. Przez wieki mieszkańcy polskich wsi tłoczyli na zimno siemię, w ten sposób uzyskiwali tłuszcz, którym mogli wzbogacać różne potrawy. Osoby, które pracowały na roli, cieszyły się dobrym zdrowiem. Dziś wiemy, iż olej lniany wpływa korzystnie na samopoczucie, działa oczyszczająco i zwiększa odporność organizmu. Toksyny, które odkładają się w ustroju, nierzadko utrudniają odchudzanie.

Nowy styl życia

Doktor Budwig stworzyła nowy styl życia. Zaleca ona zmianę nawyków żywieniowych, kąpiele słoneczne oraz zastąpienie żywności wysoko przetworzonej produktami rolnictwa ekologicznego. Terapia, autorstwa niemieckiej biochemiczki, ma na celu wspomóc organizm w walce z chorobami, które go trawią. Dr Budwig swoje zalecenia oparła na badaniach naukowych, które wykazały, iż za problemy zdrowotne współczesnego świata często odpowiada nadmierna konsumpcja kwasów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3. Prawidłowy stosunek wynosi 1:4. Oznacza to, iż na każdy gram kwasów omega-6 powinny przypadać 4 g kwasów omega-3. Wszelkie zaburzenia odbijają się negatywnie na naszym zdrowiu.

Zwiększenie spożycia kwasów omega-3

Osoby, które decydują się na dietę dr Budwig, powinny nasycić organizm kwasami omega-3. Te dobroczynne substancje przywracają komórkom ich naturalne właściwości. Filarem terapii jest twaróg zblendowany z olejem lnianym. Tę potrawę należy skonsumować 5 minut po przygotowaniu. Substancje obecne w twarożku uzupełniają działanie kwasów omega-3. Nabiał stanowi bogate źródło witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny, które uczestniczą w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Jednocześnie połączenie oleju z twarogiem zwiększa rozpuszczalność tłuszczu w wodzie.

Choć dieta dr Budwig sprawia wrażenie bezpiecznej, przed rozpoczęciem kuracji należy skonsultować się z lekarzem. Niektóre choroby uniemożliwiają podjęcie terapii opartej na kwasach tłuszczowych omega-3.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ