Lęk przed wizytą u dietetyka

Lęk przed wizytą u dietetyka

 

Otyłość stanowi jedno z największych wyzwań XXI wieku. Osobom, które mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, z pomocą przychodzą poradnie dietetyczne. Nie należy odwlekać wizyty na bliżej nieokreśloną przyszłość. Specjalista ułoży indywidualną dietę, uwzględniając tryb życia pacjenta.

Wiele osób obawia się wizyty u dietetyka. Boimy się, że specjalista ds. żywienia uzna nas za osoby, które nie potrafią pohamować apetytu. W tym miejscu warto podkreślić, iż dietetyk ma za zadanie pomóc pacjentom, którzy zgłaszają się do niego z problemem. Nie powinien się z nich naśmiewać, może jedynie skrytykować dotychczasowe nawyki żywieniowe.

Szczegółowy wywiad

Podczas pierwszej wizyty w poradni dietetycznej przeprowadza się szczegółowy wywiad. Zebrane informacje pomagają specjaliście wskazać źródło problemów. Nie zawsze otyłość jest konsekwencją łakomstwa. Czasem za trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała odpowiadają hormony, geny lub zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu.

Szczere odpowiedzi

Na pytania dietetyka odpowiadajmy spokojnie. Warto dać sobie chwilę do namysłu. Często bagatelizujemy pewne sprawy. Wprawdzie nasi rodzice nie mieli problemów z nadwagą, ale nasza babcia zmagała się z cukrzycą typu 2 i otyłością.

Niezaspokojony apetyt

Niektórzy ludzie obawiają się, że potrawy zaproponowane przez specjalistę nie zaspokoją ich apetytu. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż zbilansowana dieta stanowi klucz do sukcesu. Osoby, których dieta składa się z prostych węglowodanów, często nie zdają sobie sprawy, że nasz organizm szybko przyswaja cukry. Ośrodek sytości zostaje zaspokojony tylko na chwilę, po kilkudziesięciu minutach odczuwamy głód. Tego zjawiska można uniknąć, zastępując proste węglowodany złożonymi, włączając do jadłospisu produkty pełnoziarniste i artykuły stanowiące bogate źródło białka.

Owsianka – sycące śniadanie

Owsianka uchodzi za sycące danie. W związku z tym, iż organizm stopniowo trawi złożone węglowodany, nie odczuwamy głodu. Naukowcy udowodnili, że przed wyjściem na zakupy, warto najeść się do syta. W przeciwnym wypadku nie będziemy potrafili oprzeć się wszechobecnym smakołykom. Do koszyka wrzucimy przypadkowe rzeczy, z których część skonsumujemy w drodze do domu.

Potęga naturalnych przypraw

Wiele osób utożsamia dietę z odmawianiem sobie przyjemności. W rzeczywistości niskokaloryczne potrawy nie muszą być mdłe w smaku. Wystarczy, że zaopatrzymy się w naturalne zioła i przyprawy. Unikajmy gotowych mieszanek do pizzy, sałatek, mięsa itp. Tego typu produkty często zawierają różnego rodzaju ulepszacze. Chipsy i paluszki cieszą się ogromnym zainteresowaniem konsumentów. Za ich sukces odpowiada glutaminian sodu. Od tej substancji można się uzależnić. „Odwyk” bywa bolesny, ale dzięki niemu po kilku tygodniach odkryjemy smak owoców i warzyw.

Jeśli borykamy się z otyłością, powinniśmy odwiedzić dietetyka, zanim choroba doprowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia tętniczego. Specjalista dysponuje wiedzą, która pozwoli ułożyć mu jadłospis dostosowany do naszych potrzeb. Jeśli nie przepadamy za szparagami, powiedzmy o tym dietetykowi. Z pewnością znajdzie „zamiennik”.

*Treści zawarte na serwisie Leczenie-otylosci.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Leczenie-otylosci.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.

PODZIEL SIĘ: