Fasolamina receptą na szczupłą sylwetkę

594

Choć na wygląd naszej sylwetki wpływa przede wszystkim  ilość kalorii dostarczanych organizmowi, nie należy lekceważyć innych czynników. Ogromną rolę odgrywa metabolizm.

U każdego człowieka obserwuje się inne tempo przemiany materii. Osoby, które szybko spalają kalorie, mogą pozwolić sobie na więcej. W ich przypadku okazjonalne spożycie drożdżówki czy czekolady nie skutkuje przybraniem na wadze.

Szybkie tempo przemiany materii

Osoby, u których przemiany metaboliczne zachodzą stosunkowo szybko, prawidłowo przyswajają składniki odżywcze zawarte w pokarmie. W ich przypadku dostarczone kalorie zostają wykorzystane. Ich nadmiar nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.

Spowolniony metabolizm

Z przeprowadzonych badań wynika, iż w miarę upływu czasu zmniejsza się nasze zapotrzebowanie energetyczne. Większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy i nie zmienia dotychczasowych nawyków żywieniowych. Jeśli nie wprowadzimy stosownych modyfikacji, musimy liczyć się z nadprogramowymi kilogramami. Szacuje się, że po 20. roku życia nasz metabolizm zwalnia o 8-10%.

Suplementy diety na odchudzanie

Osobom, które nie chcą przybrać na wadze, z pomocą przychodzą suplementy diety zawierające chrom i substancje aktywne pozyskane z fasoli oraz zielonej herbaty. Tego typu specyfiki stanowią innowacyjne rozwiązanie, które przyśpiesza przemianę materii.

Dieta bogata w skrobię

Dietetycy ostrzegają, iż nasza dieta jest bogata w produkty wysokokaloryczne.  W naszym jadłospisie dominują artykuły spożywcze, które zawierają skrobię.  Ten wielocukier stanowi bogate źródło energii. Skrobię znajdziemy w ziemniakach, burakach, bananach, makaronach, kluskach czy pieczywie.

Fasolamina inhibitorem alfa-amylazy

Wykazano, iż osoby z nadwagą łatwiej wyrzekają się słodyczy i chipsów niż  pieczywa czy spaghetti. W związku z tym, iż osoba otyła nie zawsze potrafi zrezygnować z produktów bogatych w skrobię, opracowano suplementy diety na bazie fasolaminy. Ta substancja jest pozyskiwana z fasoli białej.  Działanie fasolaminy opiera się na hamowaniu działania alfa-amylazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład skrobi. W celu wykorzystania wielocukrów organizm „tnie” go na mniejsze fragmenty, wykorzystywane w szlakach metabolicznych. W sytuacji, gdy enzym odpowiedzialny za rozkład skrobi nie działa, organizm nie wykorzystuje energii zawartej w tym polisacharydzie.

W związku z tym, iż fasolaminę wyodrębnia się z fasoli białej, jest bezpieczna dla organizmu. Osobom, które unikają suplementów diety, zaleca się spożywanie warzyw strączkowych, w tym fasoli białej. To rozwiązanie pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ