Dieta po resekcji żołądka

721

Nieprawidłowości w trawieniu

Decyzja o poddaniu się resekcji żołądka powinna być dobrze przemyślana. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż tej operacji często towarzyszą powikłania w postaci zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Należy liczyć się z nieprawidłowościami w trawieniu i przyswajaniu składników pokarmowych.

Dieta po resekcji żołądka

Dieta pacjentów po resekcji żołądka powinna oszczędzać przewód pokarmowy i zapobiegać niedoborom. Tuż po operacji chory może przyjmować wyłącznie napoje. 72 h po zabiegu wprowadza się kleiki na bazie ryżu i kaszy manny gotowanej na wodzie. Niedopuszczalne jest przygotowanie posiłków z wykorzystaniem mleka.

dieta po resekcji żołądka

W 4. dobie po operacji do kleików dodaje się starte owoce. W następnych dniach do diety można włączyć przetarte warzywa czy białe pieczywo. Paradoksalnie, należy unikać produktów pełnoziarnistych, ponieważ stanowią bogate źródło błonnika. Nasz organizm nie trawi tego składnika, toteż należy go wyeliminować z diety chorego po resekcji żołądka. Po tygodniu chory może spożywać gotowane mięso, ziemniaczane puree czy jajka na miękko.

Produkty zakazane po resekcji żołądka

Osoby, które poddały się resekcji żołądka, nie powinny spożywać:

  • fasoli

  • grochu

  • groszku zielonego

  • soczewicy

  • kapusty

  • kalafiora

  • brukselki

  • czosnku

  • cebuli

  • grzybów

  • serów topionych i dojrzewających.

Chory musi zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Posiłki należy spożywać częściej, ale w mniejszych ilościach.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ