Dieta kapuściana

400
Dieta kapuściana

Diety odchudzające cieszą się dużą popularnością wśród użytkowników internetu. Wielu z nich pragnie pozbyć się zbędnych kilogramów w tydzień, nie zważając na efekty uboczne takiej kuracji. Dlaczego dieta kapuściana zyskała rzesze zwolenników?

Specjaliści uważają, iż zbędne kilogramy powinniśmy tracić stopniowo. Jeśli szybko chudniemy, istnieje ryzyko, iż wymarzoną sylwetkę przypłacimy uszczerbkiem na zdrowiu lub efektem jo-jo. Radykalne kuracje przynoszą natychmiastowe rezultaty, ale trudno je utrzymać.

Zalety diety kapuścianej

Dieta kapuściana cieszy się ogromną popularnością, ponieważ w ciągu tygodnia pozwala zrzucić 4-5 kg. Zbliżające się wesele sprawia, iż wiele osób zaczyna dostrzegać problem w nadwadze. Chcąc wcisnąć się w ulubioną sukienkę, często popełniamy błędy żywieniowe.

Źródło błonnika

Dieta kapuściana polega na wprowadzeniu do diety warzyw z rodziny kapustnych. Stanowią one bogate źródło witamin i minerałów. Jednocześnie dostarczają organizmowi błonnik, który przyspiesza perystaltykę jelit i tym samym ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów.

Usprawnienie pracy jelit

Zwolennicy diety kapuścianej uważają, że usprawnia ona pracę jelit. Osoby, które spożywają żywność wysoko przetworzoną, często zmagają się z zaparciami. W białym pieczywie i zupkach z torebki nie znajdziemy błonnika, który przyczynia się do przesuwania treści pokarmowych. Zalegające resztki podlegają procesom gnilnym. Drobnoustroje obecne w przewodzie pokarmowym przyczyniają się do powstawania toksycznych związków. W związku z tym należy dołożyć wszelkich starań, aby zapewnić organizmowi systematyczne wypróżnianie.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ