Dieta Atkinsa

837
Dieta Atkinsa

Dieta, opracowana przez amerykańskiego kardiologa Roberta Atkinsa, wzbudziła ogromne kontrowersje. Od dzieciństwa wmawia się nam, iż należy unikać jajek na bekonie, steków, sosów śmietanowych i udźca z jagnięciny.

Przeciwnicy diety niskowęglowodanowej zarzucają kardiologowi, iż zaszczepia w ludziach złe nawyki żywieniowe. Tłuste potrawy pochodzenia zwierzęcego stanowią bogate źródło cholesterolu o niskiej gęstości (LDL), który zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy.

Popularność diety Atkinsa

Dieta Atkinsa miała swoją premierę w 1972 roku. Lekarz opublikował zalecenia, którymi powinny kierować się osoby z nadwagą. Choć zasady żywienia, opisane przez kardiologa, do dziś budzą ogromne emocje, stały się bestsellerem, o czym świadczy liczba sprzedanych egzemplarzy.

Sposób na zgrabną sylwetkę?

Osoby, które wcielają w życie wskazówki Atkinsa, powinny stracić zbędne kilogramy. Dieta niskowęglowodanowa sprzyja spalaniu tłuszczu, toteż zyskała wielu zwolenników. Na jakich zasadach naukowych opierał się Atkins, pisząc książkę?

Podstawy naukowe diety niskowęglowodanowej

Ideę diety Atkinsa najlepiej oddają słowa: „jedz tłuszcz, a stracisz tłuszcz”. Kardiolog zauważył, iż można dostarczać organizmowi potrawy z bekonem i nie tyć. Ustrój odkłada tłuszcz tylko wtedy, gdy przyswoi wysokokaloryczne substancje odżywcze. Jeśli zahamujemy „wchłanianie”, unikniemy zbędnych kilogramów, ciesząc się walorami smakowymi dań.

Duet: tłuszcze+białka

Osoby, które marzą o szczupłej sylwetce, powinny spożywać tłuszcze. Najlepsze rezultaty osiągają ludzie, którzy łączą trójglicerydy kwasów tłuszczowych z białkami. Węglowodany są zabójcze dla naszej figury.

Dieta Atkinsa – wady

Atkins uważa, że osoby, które stosują się do jego zaleceń, w miarę upływu czasu jedzą coraz mniej. Obniżony apetyt sprzyja odchudzaniu. Choć dieta niskowęglowodanowa sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki, nie każdy może korzystać z jej dobrodziejstw. Diety eliminacyjne nie są korzystne dla naszego organizmu. Pieczywo, którego Atkins każe unikać, dostarcza organizmowi witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

W związku z tym, iż dieta niskowęglowodanowa nie jest obojętna dla naszego organizmu i obciąża niektóre narządy, przed rozpoczęciem kuracji należy skonsultować się z lekarzem. Wśród przeciwwskazań wymienia się miażdżycę, choroby układu sercowo-naczyniowego, niewydolność wątroby oraz schorzenia nerek.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ